Campaniei internaționale „16 zile împotriva violenței în bază de gen”, 2024
Cele 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen sunt o campanie globală care se desfășoară anual de la 25 noiembrie (Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor) până la 10 decembrie (Ziua drepturilor omului), fiind indicată conexiunea explicită dintre ambele evenimente și recunoasterea violenței împotriva femeilor drept încălcare a drepturilor omului.
În timpul celor 16 zile de activism, comunitățile din întreaga lume se alătură apelului de a preveni și elimina violența împotriva femeilor și fetelor. În sprijinul acestei inițiative a societății civile, sub conducerea Secretarului General al ONU, António Guterres, inițiativa UNiTE a Secretarului General al Națiunilor Unite de a pune capăt violenței împotriva femeilor (UNiTE) până în 2030 solicită acțiuni globale pentru a crește gradul de conștientizare, a galvaniza eforturile de advocacy și a disemina cunoștințele și inovațiile pentru a stopa defenitiv violența față de femei și fete.
UNiTE face apel la guvernele, actorii de dezvoltare, instituțiile educaționale, societatea civilă, organizațiile de femei, tinerii, sectorul privat, mass-media și întregul sistem ONU să își unească forțele pentru a aborda violența împotriva femeilor și fetelor. Tema campaniei UNiTE din 2024 este „Spre Beijing +30: UNIȚI-VĂ pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor”. Aceasta se raliază la cea de-a 30-a aniversare a Declarației și Platformei de acțiune de la Beijing, care va fi marcată de comunitatea globală în 2025.
Deși multe țări au consolidat legislația pentru combaterea violenței domestice și a traficului de persoane, iar altele au adoptat strategii naționale de egalitate de gen pentru combaterea violenței împotriva femeilor, implementarea acestora este limitată de capacitatea scăzută de aplicare, lipsa de resurse financiare, servicii specializate insuficiente pentru supraviețuitoarele VBG (în special în zonele rurale), niveluri scăzute de coordonare și norme, tradiții și practici sociale patriarhale dominante.
În ultimii ani, în Republica Moldova au fost implementate mai multe măsuri de prevenire și combatere a violenței în bază de gen. Programul național de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței în familie pentru anii 2023-2027 a fost aprobat la 31.05.2023.