Conferința științifică națională cu participare internațională
„PROTECȚIA DREPTURILOR PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI:
ABORDĂRI MULTIDISCIPLINARE”
Departamentul Sociologie și Asistență Socială și Departamentul Drept Privat ale Universității de Stat din Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Oficiul ONU privind Drepturile Omului și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova organizează în data de 28-29 noiembrie 2024 conferința științifică națională cu participare internațională „Protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități: abordări multidisciplinare”.
Conferința își propune să reunească cercetători, practicieni și activiști în domeniul protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități din diverse domenii (asistență socială, științe juridice, drepturile omului, sociologie, medicină, educație, psihologie, inginerie etc.) în vederea abordării politicilor și practicilor cu privire la protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, din perspectiva abordării bazate pe drepturile omului, cu accent pe valorificarea și promovarea experiențelor pozitive și analiza barierelor întâmpinate de persoanele cu dizabilități în realizarea drepturilor omului. Totodată, conferința va servi în calitate de platformă de discuții și advocacy dintre instituțiile guvernamentale, instituții naționale în domeniul drepturilor omului, mediul academic, societatea civilă și persoanele cu dizabilități de pe ambele maluri ale râului Nistru, precum și din în afara Republicii Moldova, pentru o conștientizare plenară și realizare a integrării drepturilor persoanelor cu dizabilități în politici sectoriale, asigurându-se astfel incluziunea socială a acestora. La finele conferinței, participanții vor aproba o rezoluție care va include aspectele esențiale privind necesitățile de avansare a nivelului de respectare, protejare și asigurare a drepturilor persoanelor cu dizabilități pe ambele maluri ale râului Nistru, ținând cont de experiența internațională și prevederile Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.
Conferința se va desfășura în format mixt (online și cu prezență fizică), detaliile conexiunii fiind indicate în programul conferinței.
Înregistrarea la eveniment și prezentarea rezumatului se va desfășura online până la data de 20 octombrie 2024 prin completarea Formularului de înregistrare, accesând link-ul: https://forms.office.com/e/LsrizkGy3h
Lucrările se vor desfășura în cadrul a 3 ateliere:
- Abordarea bazată pe drepturile omului a dizabilității
- Protecția persoanelor cu dizabilități în situație de risc și urgențe umanitare
- Integrarea dimensiunii dizabilității în politicile sectoriale
Participanții la conferință vor avea posibilitatea să publice materialele (cu respectarea cerințelor de tehnoredactare anexate). Articolele vor fi prezentate până la 1 decembrie 2024, la adresa de mail: anastasia.oceretnii@usm.md.
Diploma de participare, programul conferinţei și culegerea de materiale (în format electronic) vor fi expediate la e-mail.
CERINȚELE DE TEHNOREDACTARE
Articolul va cuprinde maxim 6 PAGINI complete, utilizând editorul Word, caractere 12 la 1,5 interval pe hârtie de formatul A4, cu alineatul din 5 semne. Se păstrează câmp liber: din stânga, din partea de sus şi de jos – câte 25 mm, din dreapta – 15 mm.
TITLUL: în două limbi (limba de scriere a articolului și engleză): centrat, Times New Roman (TNR) 14, majuscule, bold (limba română), la un spaţiu urmează titlul în limba engleză, fără bold. După titluri se lasă un spaţiu.
AUTORUL: PRENUMELE autorului (TNR 12, majuscule, bold) şi NUMELE (TNR 14, majuscule, bold) – centrat. Sub prenumele şi numele autorului, după virgulă, la un spaţiu, se menţionează titlul didactic şi ştiinţific – centrat. La un spaţiu, după virgulă – denumirea oficială a instituţiei în care activați (TNR 12) – centrat. După denumirea instituţiei se lasă două spaţii.
CUVINTELE-CHEIE: în două limbi (română și engleză), TNR 11, cursiv/italic, maximum 8 cuvinte prin virgulă, cu litere mici inclusiv şi primul cuvânt, spaţiere la un rând, opţiunea justify. La sfârșitul cuvintelor-cheie nu se pune punct.
TEXTUL: caractere de 12, spaţiere la 1,5 rând, opţiunea justify, 5–7 pagini standard în limba română sau într-o limbă de circulație internațională. Paginile nu se numerotează.
STRUCTURA articolului ştiinţific va conţine obligatoriu: introducere, conținut (cu sau fără subcapitole), concluzii, referințe bibliografice.
Figurile, fotografiile şi tabelele se plasează nemijlocit după referinţa respectivă în text. Sub figură sau imagine se indică numărul de ordine şi legenda respectivă. Tabelele se numerotează şi trebuie să fie însoţite de titlu.
Referințe:
În text referinţele se numerotează prin cifre încadrate în paranteze pătrate (exemplu: [1, p. 53], [5-8]) şi se prezintă la sfârşitul articolului într-o listă aparte în succesiune numerică, conform ordinii citărilor în text. Sursele bibliografice se prezintă după modelul următor:
- ROJCO, A. at al. Prestaţiile sociale şi impactul lor asupra reducerii sărăciei în Republica Moldova. Chişinău: IEFS, 2011. 156 p. ISBN 978-9975-4295-4-2
- BULGARU, V. Evaluarea curentă a stocurilor. În: Agricultura Moldovei. 2006, nr. 7/8, pp. 6-8. ISSN 1857-2103
- BOTNARENCO, T. Sistem computerizat pentru investigarea şi dezvoltarea rapidităţii reacţiei motrice de start la înotători. În: Sportul olimpic şi sportul pentru toţi: materialele congr. şt. intern., 12-15 sept. 2011. Chişinău: USEFS, 2011, vol.1, pp.196-198.
- ЧИМПОЕШ, Д., ШУЛЬЦЕ, Э. Экономическое состояние сельскохозяйственных предприятий Республики Молдова. 2006. [Accesat 27.12.2011] Disponibil: http://www.iamo.de/fleadmin/institute/ pub/dp91.pdf /
- KARSTEN K. Influenţa instituţiilor statale asupra sistemelor de ocrotire a sănătăţii / Auto-referat al tezei de doctor în ştiinţe politice, Chişinău, 1998.